Prešovské Babadlo uvedie premiéru predstavenia Ako psíček a mačička ...

11.05.2013 Prešov

Prešov 10. mája (TASR) – Prešovské bábkové divadlo Babadlo uvedie v nedeľu (12. 5.) popoludní premiéru rozprávky „Ako psíček a mačička...“. Nezabudnuteľné príbehy a dobrodružstvá týchto dvoch postavičiek z knihy spisovateľa a výtvarníka Josefa Čapka ožijú na javisku domovskej scény v Domčeku umenia na Solivarskej ulici v Prešove.
Riaditeľka divadla Júlia Labudová uviedla, že umelecky významná tvorba tohto českého autora určená deťom, mládeži ale i dospelým, veľmi kultivovane a umne spája v sebe zábavný aspekt s ľudskou múdrosťou.
„To bol dôvod, prečo naše divadlo siahlo po vtipných, múdrych a poučných príbehoch psíčka a mačičky. Divákovi chceme ponúknuť hravé nápady a situácie, v ktorých sa dieťa nenásilne konfrontuje s dôležitými ľudskými charakterovými hodnotami,“ konštatovala Labudová.
Vysvetlila, že v tejto dramatizácii, ktorej scenár pripravila Alžbeta Verešpejová, spojili niekoľko príbehov do jedného. Deti sa teda môžu tešiť na to, ako budú psíček s mačičkou upratovať, prať, zašívať a piecť tortu. Okrem toho zachránia stratenú bábiku a nebude chýbať ani príbeh o pyšnej nočnej košieľke.
Predstavenie je kombináciou živých hercov s bábkami a podľa riaditeľky stvárnenie príbehov prináša viacero akčných komických situácií, ktoré sú pre detského diváka pútavé, udržiavajú jeho pozornosť a ponúkajú mu možnosť interaktívne zasiahnuť do deja.
"Dramatizáciu tohto predstavenia sme poňali ako grotesku. Aj hudba, ktorú nám robil Július Selčan ml., je z obdobia, keď pán Čapek knižku o psíkovi a mačičke napísal. Herci hrajú s bábkami typu manekýn, ktoré sú veľmi pohyblivé,“ povedala riaditeľka a dodala, že v tejto premiére sa predstavia noví členovia súboru Lukáš Jurko a Lenka Muková.
Premiéra rozprávky "Ako psíček a mačička .." sa začne v Domčeku umenia 12. mája o 16. hodine.
 

Vyberte región